Onze Orkesten

KIO

KIO is een instaporkest voor kinderen. Samen spelen is leuk en leerzaam. Dat kan je bij de Orthense Harmonie al vroeg in je opleiding doen en gaat in overleg met je docent en de dirigent. Via een speciale methode zijn eenvoudige liedjes zoals vader Jacob ook in groepsverband te spelen. Via eenstemmigheid, gaat het stapje voor stapje naar meerstemmigheid. Op een speelse manier laat de dirigent je kennismaken met de begrippen forte (sterk) en piano (zacht) en met andere muzikale begrippen. Zo vroeg beginnen met samenspel is goed voor de ontwikkeling van het muzikale gehoor en je maakt er ook nog eens muziekvrienden mee.

VIO

VIO is een instaporkest voor volwassenen. Altijd al een instrument willen leren spelen, maar daar nooit de kans of de tijd voor gehad? Is de drempel te hoog om in je eentje te gaan zwoegen om het pad naar een muzikaal begaafde muzikant af te leggen? Kom dan bij het VIO! In dit orkest leer je in groepsverband een instrument bespelen met volwassenen onder elkaar. Je kan gebruik maken van een leeninstrument van de Orthense Harmonie. Het instapniveau is laag, maar om daar te komen zal je eerst met individuele lessen de basis gaan leren. Je kan daarbij gebruik maken van het docentenbestand van de Orthense Harmonie of een eigen docent zoeken. In overleg met je docent en de dirigent kan je instromen. Het is aan te raden individuele lessen te blijven volgen.

De totstandkoming van het VIO is mede mogelijk gemaakt door de bijdrage van nhet Prins Bernard Cultuurfonds. www.prinsbernardcultuurfonds.nl

Opleidingsorkest

Het opleidingsorkest bestaat uit leerlingen die al een aardig deuntje kunnen meespelen. Heb je je eerste leerboek (bijna) uit en kan je toonladders spelen met twee kruizen en twee mollen? Dan ben je klaar voor het opleidingsorkest. Instromen gaat in overleg met docent en de dirigent. Over het algemeen komt de instroom vanuit het KIO en VIO, maar nieuwe leden die het niveau aankunnen zijn net zo welkom. Bij de repertoirekeuze heeft de jeugd een belangrijke stem. De keuze van de jeugd blijkt bij de concerten vaak ook in schot in de roos voor het publiek.

Groot Orkest

Het groot orkest bestaat uit muzikanten die op HaFa B niveau kunnen musiceren. Het orkest bestaat op dit moment uit zo’n 45 muzikanten van alle leeftijden. Vanuit het opleidingsorkest kan er doorgestroomd worden in overleg met de docent en na voorspelen voor de dirigent. Nieuwe leden zijn echter ook van harte welkom.